Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна EU Exchange 5 Општина Шид поново међу добитницима пројеката у оквиру Exchange 5 програма

EU Exchange 5

Општина Шид поново међу добитницима пројеката у оквиру Exchange 5 програма

Општина Шид поново међу добитницима пројеката у оквиру Exchange 5 програма

У општинској управи Беочин је у петак, 18. јануара 2019. одржан први партнерски састанак на пројекту „Имовина локалне самоуправе - важна карика локалног економског развоја Фаза II“ који  спроводе општина Беочин, општина Шид и Центар за равномерни регионални развој - ЦенТриР, а финансира га Европска унија кроз грант шему Exchange 5 програма.

Састанку су присуствовали представници општине Беочин на челу са Луком Апићем, помоћником председника општине, затим представници општине Шид предвођени Ромком Папугом, замеником начелника општинске управе и Ванеса Белкић, извршна директорка ЦенТриР-а.

Општи циљ пројекта је подстицање локалног економског развоја и унапређење пружања јавних услуга грађанима и бизнис сектору успостављањем ефикаснијег управљања општинском имовином. Пројекат је наставак истоименог пројекта имплементираног кроз програм ЕУ Exchange 4, током кога су Беочин и Шид значајно унапредили постојеће стање у области управљања општинском имовином и уписали право јавне својине на више од 4.500 јединица непокретности. Овај пројекат ће додатно унапредити претходно постигнуте резултате  унапређењем нормативног оквира за управљање општинском имовином и успостављањем процедура за пренос права коришћења општинске имовине на друге локалне институције/установе, као и формирањем базе података о земљишту у јавној својини и јачањем капацитета локалних службеника у области управљања имовином.

Општина Шид поново међу добитницима пројеката у оквиру Exchange 5 програма

Поред овога, пројекат ће омогућити упис података о општинској имовини у Централни регистар непокретности у јавној својини који води Републичка дирекција за имовину, што је и законска обавеза свих титулара и корисника јавне својине. За обе општине од посебног значаја биће и процена тржишне вредности укупно 200 непокретности, као и израда пројектно -техничке документације за укупно 15 нелегално изграђених објеката јавне намене које је потребно озаконити. У Беочину ће се отићи и корак даље, те ће бити изведено геодетско снимање подземних инсталација - 2,5 км топловода и 7,5 км водовода, како би се ове мреже уцртале у катастар што ће умногоме олакшати одржавање ових комуналних мрежа у будућности.

Вредност пројекта који ће Беочин, Шид и ЦенТриР спроводити у наредних 15 месеци износи 166.089,17 евра, од чега донација Европске уније износи 149.480.25 евра (90%).

exchange5 footer

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна EU Exchange 5 Општина Шид поново међу добитницима пројеката у оквиру Exchange 5 програма