Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна EU Exchange 5 БЕОЧИН И ШИД НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА ПЛАНУ ЕФИКАСНИЈЕГ УПРАВЉАЊА ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ЕXЦХАНГЕ 5

EU Exchange 5

БЕОЧИН И ШИД НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА ПЛАНУ ЕФИКАСНИЈЕГ УПРАВЉАЊА ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ЕXЦХАНГЕ 5

eu excange5

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ
Беочин, 8. април 2019.

БЕОЧИН И ШИД НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА ПЛАНУ ЕФИКАСНИЈЕГ УПРАВЉАЊА ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У ОКВИРУ ПРОГРАМА EXCHANGE 5

Уводна конференција којом је обележен почетак пројекта „Имовина локалне самоуправе- важна карика локалног економског развоја Фаза ИИ“ одржана је 5. априла 2019. године у Беочину уз присуство предствника Министарства финансија- Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (CFCU), Сталне конференције градова и општина (SKGO), партнерских организација- општине Шид и Центра за равномерни регионални развој, медија и јавности.

Пројекат се реализује у оквиру Програма EXCHANGE 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (MDULS) у сарадњи са SKGO као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно CGCU.

У уводном обраћању председник општине Беочин, Митар Милинковић, је истакао да је Беочин најмања општина која је носилац пројекта у групи од 18 одобрених пројеката кроз Програм EXCHANGE 5, као и да је то резултат одговорне политике коју води локална власт и добрих резултата остварених кроз прву фазу пројекта.
Маја Гудурић, чланица Општинског већа за привреду, пољопривредну, рурални развој, комуналне делатности и инфраструктуру се осврнула на конкретне користи које ће грађани Беочина добити од реализације пројекта.

„У Беочину ће захваљујући овом пројекту бити спроведен попис општинске имовине и ажурирана база података са 3697 непокретности, процењена тржишна вредност 98 објеката у јавној својини општине, изведено геодетско снимање 2,5 км топловодне и 7,5 км водоводне мреже и израђена пројектно-техничка документација за 10 нелегално изграђених објеката јавне намене, међу којим су: Домови културе у Лугу и Сусеку, Основна школа у Черевићу, туристичке кућице у Баноштору и Беочину, спортски терени у Лугу и Черевићу и бикара у Черевићу“, казала је Гудурић.

Испред партнерске општине Шид присутнима се обратио Ромко Папуга, заменик секретата Скупштине општине Шид, који је истакао да је општинама у фокус локални развој и да ће овај пројекат омогућити да формирају ажурну евиденцију општинске имовине, што је законска обавеза, али и да прошире међуопштинску сарадњу и подигну свест корисника општинске имовине о домаћинском управљању њоме.

Извршна директорка CenTriR-а, Ванеса Белкић, истакла је задовољство чињеницом да је CenTriR поново препознат као кредибилан партнер из цивилног сектора који је помогао општинама Беочин и Шид да припреме изузетно захтевну пројектну апликацију, као и да је то у складу са мисијом CenTriR-а да пружа подршку малим и недовољно развијеним општинама да трче трку са великим и развијеним локалним самоуправама како би повукли одређена средства из ИПА фондова за реформске процесе које спроводе на путу европских интеграција.

Присутнима на конференцији се обратила и менаџерка Програма EXCHANGE 5 испред SKGO-а, Милена Радомировић, која је нагласила да је конкуренција за пројекте у оквиру грант шеме Програма EXCHANGE 5 била јака и да се 3 пута више локалних самоуправа пријавило у односу на 18 одобрених пројеката, те је похвалила пројектни тим који је у таквој конкуренцији успео да добије пројекат. Укупна вредност свих 18 пројеката је 3,5 милиона евра.

Пројектом ће бити надограђени резултати остварени током претходне фазе пројекта када су општине Беочин и Шид пописале општинску имовину и уписале право јавне својине на више од 4.500 непокретности. У наредних 15 месеци биће спроведен већи број активности, међу којима су најзначајније: спровођење пописа и ажурирање евиденције општинске имовине, формирање евиденције грађевинског земљишта у јавној својини, усвајање локалних прописа којима ће се уредити располагање општинском имовином, обука локалних службеника за ефикасније управљање општинском имовином, процена тржишне вредности објеката у јавној својини, припрема пројектно-техничке документације за озакоњење бесправно изграђених објеката јавне намене, као и геодетско снимање водоводне и топловодне мреже. Вредност пројекта износи 166.089,17 евра од чега ће Европска унија финансирати 149.480,25 евра, а учешће општина износи 16.608,92 евра.

exchange5 footer

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна EU Exchange 5 БЕОЧИН И ШИД НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА ПЛАНУ ЕФИКАСНИЈЕГ УПРАВЉАЊА ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У ОКВИРУ ПРОГРАМА ЕXЦХАНГЕ 5