Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Насловна EU Exchange 5 УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ЈЕ УНАПРЕЂЕНО УПРАВЉАЊЕ ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У БЕОЧИНУ И ШИДУ

EU Exchange 5

УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ЈЕ УНАПРЕЂЕНО УПРАВЉАЊЕ ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У БЕОЧИНУ И ШИДУ

УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ЈЕ УНАПРЕЂЕНО УПРАВЉАЊЕ ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У БЕОЧИНУ И ШИДУ

Завршни догађај којим је обележен крај пројекта „Имовина локалне самоуправе- важна карика локалног економског развоја Фаза ИИ“ одржан је у Беочину 19. јуна 2020. године уз присуство представника Сталне конференције градова и општина (СКГО), партнерских организација- општине Шид и Центра за равномерни регионални развој, медија и јавности. Пројекат је реализован у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија из алокације за ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са СКГО као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније.

У уводном обраћању чланица Општинског већа општине Беочин, Маја Гудурић, осврнула на конкретне пројектне резултате који су постигнути у Беочину. „Захваљујући овом пројекту наша општина сада има комплетну слику шта је њена имовина, у каквом је стању, ко су закупци непокретности итд. Поред ажурирања општинске евиденције непокретности у јавној својини, утврдили смо и тржишну вредност за 68 објеката и 25 парцела и уписали податке о општинској имовини у централни регистар непокретности у јавној својини који води Републичка дирекција за имовину“, казала је Гудурић.

УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ЈЕ УНАПРЕЂЕНО УПРАВЉАЊЕ ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У БЕОЧИНУ И ШИДУ

Присутнима на конференцији се обратио и генерални секретар СКГО-а Ђорђе Станичић, који је истакао да је улога СКГО-а као организације свих локалних самоуправа у Србији да их погура и подржи да раде што је могуће боље у интересу њихових грађана, те да је Програм Еxцханге 5 вишегодишња активност СКГО-а која треба да оснажи локалне самоуправе да направе боље и квалитетније подлоге за локални економски развој (ЛЕР).

Испред пројектних партнера скупу се обратила шефица Канцеларије за ЛЕР Бранимирка Риђошић, која је истакла да је пројекат допринео да општина Шид располаже својом имовином на ефикаснији и транспарентниј начин. „Иако верујем да у наредном периоду можемо да очекујемо и покрајинску и државну помоћ, неке наше локалне проблеме и потребе морамо самостално да решавамо, а за то морамо да располажемо одређеним ресурсима, тако да је пројекат допринео да приходима од наше имовине располажемо на начин да допринесемо нашем локалном економском развоју“, нагласила је Риђошић.

УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ЈЕ УНАПРЕЂЕНО УПРАВЉАЊЕ ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У БЕОЧИНУ И ШИДУ

Извршна директорка ЦенТриР-а и менаџерка пројекта, Ванеса Белкић, истакла је своје задовољство што ЦенТриР успешно сарађује са општинама Беочин и Шид последњих 10 година на припреми и спровођењу пројеката који се финансирају из ИПА фондова, али и чињеницу да овај пројекат представља најзахтевнију и најкомплекснију пројектну интервенцију коју су до сада заједно реализовали. Томе је допринела комплексност саме теме- управљање општинском имовином, чији се значај још увек не препознаје у довољној мери на локалу, па се тако локалне самоуправе у Србији још увек боре са почетним корацима на том плану, а то су упис права јавне својине и креирање ажурне евиденција општинске имовине. На самом крају конференције, она је представила остварене пројектне резултате и постигнуте индикаторе. Тако су присутни могли чути да су општине креирале евиденцију о комплетној непокретној имовину коју поседују, укључујући проверу физичког стања 510 објеката на терену и процену тржишне вредности 150 објеката и 50 парцела у јавној својини, као и унос ових вредности у помоћне књиге основних средстава буџета општине.

 

 

Презентација о постигнутим пројектним резултатима

Такође, за 15 нелегално саграђених објеката јавне намене израђена је пројектно-техничка документација и покренут поступак озакоњења, док је у Беочину снимљено и 10,2 км водоводне мреже и предата документација за упис у катастар подземних водова. Општина Беочин се може похвалити и јединственим е-регистром општинске имовине који је јавности доступан на званичном општинском вебсајту (http://www.beocin.rs/registar/).

Завршној конференцији пројекта претходио је вебинар за локалне службенике из Беочина и Шида на коме је представљења добра пракса управљања општинском имовином у Хрватској.

exchange5 footer

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Насловна EU Exchange 5 УСПЕШНО ЗАВРШЕН ПРОЈЕКАТ КОЈИМ ЈЕ УНАПРЕЂЕНО УПРАВЉАЊЕ ОПШТИНСКОМ ИМОВИНОМ У БЕОЧИНУ И ШИДУ