Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бингула

Бингула

Бингула је сремско село које се налази на обронцима Фрушке горе. Данашња територија места Бингула у географском погледу простире се на запад до места Ердевик, на исток до места Дивош (Општина Сремска Митровица), на север до места Стара Бингула и на југ до Кузмина.

Поред ратарских култура Бингулци узгајају и винограде. Имамо једну основну школу која се зове "Сава Шумановић" и има 4 разреда и Предшколску установу. Од петог разреда млади Бингулци настављају школовање у суседном Ердевику.
 
Сам назив Бингула помиње се из римског доба и то од латинске речи "Бингулум", о самом настанку имена села с колена на колено преноси се прича да је извесни турски путописац Евлија Челебија помињао Бингулу. Име Бингула потичеод турске речи БИН ЂУЛ што у преводу значи "1000 ружа".

У мађарскким списима (када је Срем био под управом Мађарске) помиње се Бингула као место 1455. године. 1689. године помиње се село Бингула које је било насељено Македонцима, 1702. године село је насељено православним "Рашанима" (хајдуци и катане).

Први писмени траг из тог времена потиче из 1732. године. У црквеним записима цркве "Светог мученика Георгија" записано је да је и архиепископ српски после Светог Саве Арсеније родом из Бингуле. У 18. веку, тачније 1753. године у Бингули је постојала Основна школа која се звала "Словенска школа" и имала је 9 ученика, а учитељ је био свештеник.

 

​ 

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Месне заједнице Бингула