Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе Библиотека

Библиотека

НАРОДНА БИБЛИОТЕКА "СИМЕОН ПИШЧЕВИЋ" ШИД

Датумом оснивања Прве српске читаонице у Шиду, сматра се 17. децембар 1849. године. То сведочење потрекпњује документ који Библиотека поседује, чувене „Буквице“ Доситеја Обрадовића, штампане на старословенском језику, а објављене у Бечу 1830. године.

 

 Од тада је Библиотека често мењала своју локацију и име да би од 26.02.2002. године понела име једног од најзначајнијих писаца овог поднебља, Симеона Пишчевића, аутора чувених МЕМОАРА, који по много чему са историјске и литерарне тачке гледано, представљају једну од најзначајнијих писаних одредница из друге половине 18. века. Тако, садашња Народна библиотека „Симеон Пишчевић“ у Шиду, делује као самостална установа на простору од 500м2 , захваљујући НИП-у, Покрајинском фонда за капитална улагања, Министарству за државну управу и локалну самоуправу као и Општини Шид.

 

Наиме, 2006. године конкурисали смо на горе поменуте адресе и путем остварених конкурса успели за само две године да саградимо нову зграду Библиотеке. Данас, у новим и савременим условима за рад делатност обављамо кроз четири одељења :

 

* одељење за одрасле

* одељење за децу

* одељење са стручном и приручном литературом

* завичајно одељење

 


​ 

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе Библиотека