Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе ОО Црвени крст Шид

ОО Црвени крст Шид

Општинска организација Црвеног крста Шид основана је 1922. године на основу потребе формирања хуманог друштва.

Општинска организација Црвеног крста Шид је добровољна, хуманитарна организација грађана са територије општине Шид, која остварује хуманитарне циљеве и учествује у организовању и пружању социјалне, здравствене и материјалне помоћи грађанима у случају разних несрећа, ванредних околности, као и у мирнодопским условима. Такође, учествује у акцијама солидарности, организује хуманитарне акције. У извршавању својих циљева и задатака Општинска организација Црвеног крста Шид сарађује и са другим организацијама Црвеног крста, државним органима, удружењима грађана, политичким странкама. Општинску организацију чине основне организације које делују на територији општине Шид.

Црвени крст Шид веома успешно реализује низ активности и програма, а највећа пажња посвећена је ДОБРОВОЉНИМ ДАВАОЦИМА КРВИ, јер прикупљене јединице крви нису довољне за потребе здравствених установа. Црвени крст Шид путем средстава јавних информисања, као и у свих 18 насељених места општине Шид апелује на све људе добре воље да се придруже овој великој хуманој породици добровољних давалаца крви. Током године у сарадњи са Центром за трансфузију крви из Сремске Митровице реализује се 20 акција добровољног давалаштва крви у Шиду и насељеним местима општине Шид. Једна од тих акција је и Омладинска акција која се одржава у Гимназији ''Сава Шумановић'' или у Техничкој школи ''Никола Тесла''.

Бпига о старима

Програм Бриге о старима – добросуседска помоћ реализује се од 1999 године. У просеку имамо око 140 корисника већином старијих од 65 година. Програм се реализује у Шиду и насељеним местима општине Шид. Кориснике обилазе наши стари и млади волонтери едуковани за рад на овом програму. Брига о старима обухвата дружење, разговор,набавку намирница и лекова, штампе, мерење шећера у крви и крвног притиска, превоз корисника до лекара у Дом здравља. Такође се појединим корисницима, који нису у могућности да дођу сами, носи ручак из Народне кухиње.

Сунчана јесен живота

Једна од активности коју реализујемо већ дуги низ година је и Сунчана јесен живота која се одржава од 1. октобра када се обележава Дан старих и завршава средином новембра. Том приликом се организују разна спортска такмичеља, изложба ручних радова, посете старим лицима некадашњим активистима Црвеног крста, као и посета старих особа из наше општине смештених у Геронтолошком центру у Руми. Црвени крст Шид у сарадњи са пензионерима и инвалидима рада организује Посело, т.ј. дружење уз музику и избор за нај баку и нај деку године. Црвени крст Шид расписује наградни конкурс на тему Сунчане јесени живота, на који се одазову ученици свих школа у општини Шид. Најбољи радови се награђују, а награде ученицима се уручују на завршној свечаности уз пригодан културно – уметнички програм у организацији Културно образовног центра Шид. Том приликом се уручују и медаље учесницима спортских такмичења, а у програму учествује и хор ''Јесен живота'' који чине пензионери и волонтери Црвеног крста.

Прва помоћ

Радницима Дома здравља Шид као и наставницима из основних и средњих школа Ученици кроз предавања и вежбе у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда и оболења стичу знање које показују на Општинском а касније и Покрајинском или Републичком такмичењу.

„Шта знаш о здрављу?“

Одржавамо разна предавања везана за здравствене програме, сваке године се реализује квиз „Шта знаш о здрављу?“, организујемо семинаре и едукацију ХИВ/АИДС –а и болести зависности,а такође обележавамо и све значајне датуме као што су Светски дан борбе против ТБЦ, пушења, дијабетеса и слично.

Психосоцијална подршка

Црвени крст Шид у оквиру програма Психосоцијалне подршке реализује радионице са децом са посебним потребама које се одржавају у просторијама Црвеног крста Шид. За програм су обезбеђене справе, реквизити и материјал за рад у радионицама. У раду су заступљене спортске активности, психосоцијална, креативна и ликовна радионица. Сваког уторка у просторијама Општинске организације Црвеног крста Шид одржавају се поменуте радионице. Осим деце са посебним потребама присуствују и чланови породица, као и волонтери Црвеног крста. Кроз летње активности везане за програм психосоцијалне подршке организујемо излете за кориснике програма, а током целе године деца су укључена у културна догађања у нашем граду ( посете галерији, представе и слично).
У нашој организацији у оквиру Психосоцијалне подршке формиран је клуб Црвеног крста са библиотеком са преко 1400 наслова чији чланови могу бити сви грађани наше општине, као и волонтери и сарадници Црвеног крста. У сали Црвеног крста одржавамо књижевне вечери, изложбе и разна предавања, као и дружење чланова Омладинске теренске јединице при Црвеном крсту.

„Сликари – хуманисти с' љубављу“

Поседујемо и одређени број уметничких слика насталих на ликовним колонијама "Сликари – хуманисти с љубављу" које је организовала наша организација Црвеног крста, а средства од продаје слика намењена су за помоћ деци без једног или оба родитеља. Уметничке слике су изложене у сали Црвеног крста и могу се видети и купити сваког радног дана.

Седиште Општинске организације Црвеног крста је у улици Цара Лазара бр.10 у Шиду и отворено је за све грађане, а посебно омладину и подмладак наше општине.
Радимо радним даном од 08 до 16 часова
контакт телефон је 022 / 712 – 310.

ПОЗИВАМО СВЕ МЛАДЕ ЉУДЕ У НАШОЈ ОПШТИНИ ДА НАМ СЕ ПРИДРУЖЕ И БУДУ ДЕО ВЕЛИКЕ ПОРОДИЦЕ ЦРВЕНОГ КРСТА КАО ВОЛОНТЕРИ И АКТИВИСТИ У ПРОГРАМИМА НАШЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ.

 

​ 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Предузећа и установе ОО Црвени крст Шид