Општина Шид

Ви сте овде: Насловна Привреда Пољопривреда Попис пољопривреде 2012

Попис пољопривреде 2012

 

Од  првог октобра до петнаестог децембра текуће  године на територији целе Србије обављаће се обиман посао,  попис пољопривредних газдинстава у организацији и надлежности  Републичког завода за статистику.

 

Попис пољопривреде представља велику статистичку акцију чији су сновни циљеви:

- добијање свеобухватног прегледа структурних карактеристика   националне пољопривреде;

- израда базе података,  засноване на кључним обележјима у области пољопривреде;

- обезбеђивање статистичких података потребних за развој одрживе пољопривредне политике;

 

Попис пољопривреде је свеобухватно истраживање којим ће се прикупити подаци о структури пољопривредних газдинстава на територији Републике Србије. Прикупљени подаци осликаће стање у пољопривреди и користиће се за статистичке анализе које ће омогућити доношење одговарајућих одлука за подршку пољопривредној производњи и њеном развоју, чак до нивоа локалних  заједница.

 

Попис пољопривреде 2012 године биће спроведен у оквиру Светског програма пописа пољопривреде 2010.

Пописом ће бити обухваћена:

1) порoдична пољопривредна газдинства која имају најмање 0,5 хектара пољопривредног земљишта на којем обављају пољопривредну производњу;

2) породична пољопривредна газдинства која имају мање од 0,5 хектара пољопривредног земљишта на којем обављају ратарску, сточарску, воћарску, виноградарску, повртарску производњу, производњу цвећа (стакленици и пластеници), односно баве се другим облицима пољопривредне производње, која је намењена тржишту, као и узгој рибе, гајење печурака, пужева, пчела и др.

3) Привредна друштва, земљорадничке задруге, предузетници и  други облици организовања са статусом правног лица који су      регистровани да претежно обављају делатности пољопривредне производње,

4) Привредна друштва, установе и друга правна лица регистрована у другој делатности која имају организоване огранке или друге организационе делове у којима се обавља делатност пољопривредне производње.

 

У Шиду је у понедељак 17.09.2012. године почела обука изабраних кандидата који су положили претест. Обуку спроводе ангажовани инструктори који ће од 01. октобра када крене попис пољопривреде координирати целокупне активности на терену општине Шид.

 

Значај пописа је вишеструк а пре свега то је формирање Статистичког регистра пољопривредних газдинстава који ће обезбедити оквир за пољопривредна истраживања на узорку и истраживања о структури пољопривредних газдинстава.

​ 

 

 

 

Општинска управа Шид
 Карађорђева бр. 2
 тел: 022/712-122
 фаx: 022/715-708

Приступ систему

Ви сте овде: Насловна Привреда Пољопривреда Попис пољопривреде 2012